Jousi
Maakuntajohtaja Pentti Mäkinen: Etelä-Savo tarvitsee synnytyssairaalan
Maakuntajohtaja Pentti Mäkinen: Etelä-Savo tarvitsee synnytyssairaalan

Synnytykset omassa maakunnassa ovat vaarassa. Savonlinnan keskussairaalassa synnytykset loppuivat jo runsas vuosi sitten. Nyt vuorostaan Mikkelin keskussairaalassa eletään epävarmuudessa, koska synnytysten jatkamiseen oikeuttava poikkeuslupa on katkolla. Poikkeuslupaa on haettu sosiaali- ja terveysministeriöstä mutta ministeriön päätöstä on turhaan odotettu.  

Maakuntauudistuksen valmistelu etenee
Maakuntauudistuksen valmistelu etenee

Etelä-Savon maakuntauudistuksen valmistelu otti askeleen eteenpäin, kun sata maakunnan toimijaa kokoontui asian tiimoilta 19.4.2016 Mikkelissä. Tilaisuudessa linjattiin uudistuksen valmisteluorganisaatio maakunnassa ja kuultiin Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväiseltä ajankohtaiset asiat uudistuksen valmistelusta. Kietäväisen mukaan haasteita riittää ja moni asia on vielä selkeytymättä. Hallituksen esitys tullee lausunnoille kesäkuussa.

Saimaan ja Lakelandin matkailussa puhaltavat yhteistyön tuulet
Saimaan ja Lakelandin matkailussa puhaltavat yhteistyön tuulet

Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan yhteistyötä Saimaan matkailun edistämiseksi on päätetty vahvistaa. Eteläisen Saimaan kaupunkien johto, maakuntajohtajat ja matkailutoimijat päättivät yhteistapaamisessaan 13.4.2016 tiivistää rivejään. Taustalla on yhteinen pyrkimys edistää matkailun kansainvälistymistä ja ajatus siitä, että kv. markkinoilla olemme esiintyessämme yhdessä Saimaana vetovoimaisempia.

Etelä-Savon kulttuurin tulevaisuus alkaa nyt
Etelä-Savon kulttuurin tulevaisuus alkaa nyt

Mikkelin ammattikorkeakoulu ja Etelä-Savon maakuntaliitto toteuttivat yhteistyössä hankkeen, jonka tuloksena syntyi Etelä-Savon kulttuurin tulevaisuusohjelma. Tulevaisuusohjelmaa laadittiin käyttäjälähtöisesti toukokuusta 2015 helmikuuhun 2016 asti.

Maahanmuuttokatsaus
Maahanmuuttokatsaus

Etelä-Savossa asui vuonna 2015 yhteensä 150 305 ihmistä, joista noin 3 000 eli 2 prosenttia, oli ulkomaan kansalaisia. He edustivat peräti 94 eri kansalaisuutta. Jotain muuta kieltä kuin suomea, ruotsia tai saamea maakunnan asukkaista puhuu äidinkielenään 4 270 henkilöä eli 2,8 prosenttia.  Mm. edellä mainitut tiedot käyvät ilmi Etelä-Savon maakuntaliiton Tulevaisuusloikka – hankkeen (ESR) tuottamasta Kansainvälistyvä Etelä-Savo – trendikatsauksesta (1/2016).

Yhteistyöryhmä kokoontui Mikkelissä
Yhteistyöryhmä kokoontui Mikkelissä

Maakunnan yhteistyöryhmä päätti kokouksessaan 20. huhtikuuta että seuraavan syksyn hankehaussa haetaan hankkeita seuraaviin teemoihin:

(1) Vähähiilisyys, (2) Älykkään erikoistumisen kärjistä Metsäbiomassan uudet tuotteet ja tuotantoprosessit, Puhdas vesi ja ympäristöturvallisuus sekä Digitaalinen tiedonhallinta, (3) Yritysten kansainvälisen liiketoiminnan ja vähähiilisyyden edistäminen, (4) Nuorten ja muiden heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistymisen edistäminen, (5) Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin parantaminen, (6) Työ- ja koulutusurien sukupuolenmukaisen eriytymisen lieventäminen ja (7) Kasvu- ja rakennemuutosalojen koulutuksen tarjonnan ja laadun parantaminen.

Tapahtumia, kokouksia, seminaareja
Tapahtumia, kokouksia, seminaareja

Maakuntaliiton ja Kuntaliiton kuntatalouden ajankohtaistilaisuus keskiviikkona 11.5.2016 Pieksämäellä
Maakuntavaltuusto maanantaina 23.5.2016 Mikkelissä